Menedżer Usług Dietetycznych - Nowość

Kierunek: 

Towaroznawstwo

Tryb: 

Stacjonarne
Niestacjonarne

Rodzaj: 

II stopnia

Menedżer Usług Dietetycznych - Nowość

Kierunek: Towaroznawstwo

Studia stacjonarne i niestacjonarne II-go stopnia

– 3 semestry dla absolwentów z tytułem inżyniera - dyplom magistra inżyniera,

– 4 semestry dla absolwentów z tytułem licencjata - dyplom magistra

 

JAKĄ WIEDZĘ ZDOBĘDZIESZ ?

 

W ramach kształcenia absolwent zdobędzie wiedzę z zakresu poniższych obszarów:

  • Towaroznawstwo, przechowalnictwo i technologia żywności;
  • Metody analityczne oceny jakości żywności o szczególnym znaczeniu dietetycznym;
  • Podstawy ekonomii, rachunkowości i prawa żywnościowego;
  • Współczesne narzędzia marketingowe wykorzystywane w organizacji usług dietetycznych;
  • Projektowanie, organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług dietetycznych;
  • Biologiczne podstawy żywienia z elementami anatomii i fizjologii układu pokarmowego;
  • Żywienie w różnych warunkach środowiskowych;
  • Podstawy dietetyki i analiza diet objętych systemem dietetycznym;
  • Kliniczny zarys chorób z elementami diagnostyki laboratoryjnej w dietetyce;
  • Dietetyka kliniczna z elementami leczenia żywieniowego;
  • Dietetyka sportowa;
  • Dietetyka dzieci i młodzieży;
  • Dietoprofilaktyka i poradnictwo dietetyczne;
  • Psychologia w dietetyce – psychodietetyka;
  • Organizowanie i nadzorowanie etapów produkcji potraw dietetycznych z uwzględnieniem zasad interwencji dietetycznych oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej.

 

JAKIE ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE SPOŁECZNE ?

  • Planowanie i organizacja usług w zakresie żywienia człowieka i dietetyki;
  • Prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług żywieniowych i dietetycznych oraz zarządzanie małymi przedsiębiorstwami;
  • Wykorzystanie współczesnych narzędzi marketingowych w promowaniu usług dietetycznych;
  • Dobór i stosowanie metod analitycznych oceny jakości produktów i usług;
  • Kształtowanie relacji z pacjentem i prowadzenie poradnictwa dietetycznego;
  • Praktyczna implementacja i wykorzystanie najnowszych narzędzi informatycznych oraz urządzeń w usługach dietetycznych;
  • Planowanie interwencji dietetycznych opartych na wiarygodnych dowodach naukowych (Evidence-based Dietetics Practice);
  • Projektowanie działań w zakresie dietoprofilaktyki, edukacji żywieniowej;
  • Planowanie, nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych pozwalających na utrzymanie wysokiej wartości odżywczej (dietetycznej) i zdrowotnej potraw;
  • Prowadzenie poradnictwa dietetycznego;

 

GDZIE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ?

Absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w:

  • Placówkach zajmujących się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną;
  • Korporacjach o profilu żywnościowo – żywieniowym (dietetycznym);
  • Placówkach zajmujących się dietoprofilaktyką i edukacją żywieniową;
  • Gabinetach poradnictwa żywieniowego i dietetycznego;
  • Zespołach terapeutyczno – żywieniowych;
  • Zakładach żywienia zbiorowego (otwartego i zamkniętego);
  • Niepublicznych placówkach ochrony zdrowia;
  • Placówkach tj.: przychodnie, poradnie, hospicja, sanatoria, domy opieki społecznej;
  • Instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia;
  • Organizacjach konsumenckich lub w przedsiębiorstwach handlowych i produkcyjnych przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny);
  • Samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług żywieniowych i dietetycznych.

 

Powstanie/modyfikacja specjalności odbywa się w ramach projektu unijnego "Wykształcenie ma znaczenie" - więcej szczegółów

Termin rekrutacji: 

VI-IX
Wprowadzenie:
M.Schmidt 07.04.2020
Ostatnia modyfikacja:
M.Schmidt 20.04.2020