ABC Zdrowego żywienia
W dniu 10 października br. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się Konferencja inaugurująca III edycję programu edukacyjno-badawczego „ABC Zdrowego Żywienia”.
Program „ABC Zdrowego Żywienia” został merytorycznie opracowany przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie i finansowany jest przez Fundację Carrefour. Celem „ABC Zdrowego Żywienia” jest:
- podniesienie poziomu wiedzy i świadomości żywieniowej,
- eliminowanie popełnianych błędów żywieniowych,
- ograniczenie występowania schorzeń dieto-zależnych,
- kształtowanie racjonalnych wyborów żywieniowych.
W realizacji programu „ABC Zdrowego Żywienia” biorą udział następujące ośrodki akademickie:
- Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
- Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie,
- Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu,
- Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
- Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie,
- Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,
- Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu, Akademii Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej,
- Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni.
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni od 2015 współuczestniczy w realizacji projektu „ABC Zdrowego Żywienia”.
Pierwsza edycja programu w 2015 roku skierowana była do dzieci i młodzieży oraz osób starszych powyżej 65 roku życia. Przeprowadzono wtedy ogółem 240 warsztatów dla ponad 800 uczestników. Zajęcia edukacyjne obejmowały 5 warsztatów bloków tematycznych: żywieniowy, dietetyczny, higieniczny, sensoryczno-konsumencki oraz kulinarny. II edycja programu „ABC Żywienia Dzieci” w 2016 roku skierowana była do dzieci i młodzieży ze szkół podstawowych. Cykl warsztatów obejmował 3 bloki tematyczne: żywieniowo-dietetyczny, sensoryczno-konsumencki oraz higieniczno-kulinarny. W warsztatach udział wzięło ponad 1000 uczniów.
Obecna, trzecia edycja Programu w 2017 roku skierowana jest do dzieci i rodziców i nosi tytuł „ABC Zdrowego Żywienia – ABC Żywienia Dzieci i Rodziców”
Została dodatkowo objęta patronatami honorowymi Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Ministerstwa Zdrowia.
Beneficjentami programu w 2017 roku są uczniowie klas drugich i trzecich szkół podstawowych z terenów wiejskich i podmiejskich.
Jej celem jest upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia, właściwego wyboru produktów polecanych dla dzieci, zasad higieny oraz roli żywienia w prawidłowym rozwoju psychofizycznym. W działania edukacyjne tej edycji programu włączeni zostaną również rodzice i nauczyciele oraz osoby z ich najbliższego otoczenia.
Zajęcia edukacyjne w formie warsztatów prowadzone będą na terenie wybranych szkół podstawowych i w laboratoriach Katedry Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością.
W realizację projektu zaangażowani są pracownicy, doktoranci i studenci Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa