dr inż. Anita Kukułowicz

 

2024

  • Kukułowicz A, Steinka I., Macheta M. (2024). QUALITY AND RISK MANAGEMENT IN AQUACULTURE: A CASE STUDY OF TROUT PRODUCTION IN THE “SLUPIA VALLEY” LANDSCAPE PARK, Silesian University of Technology Scientific Papers. Organization and Management, 203, 241-252, http://dx.doi.org/10.29119/1641-3466.2024.203.14
  • Kukułowicz A, Zbawicka A., (2024). SAFE SOY: A MICROBIOLOGICAL FACE-OFF BETWEEN ORGANIC AND CONVENTIONAL TOFU, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 31, 3(140), 106-114, DOI: 10.15193/zntj/2024/140/513
  • Kukułowicz A, Gorlik P., (2024). ALOE SUPPLEMENTS IN FOCUS: INTEGRATING QUALITY MANAGEMENT AND RISK CONTROL FOR MICROBIOLOGICAL SAFETY, Silesian University of Technology Scientific Papers. Organization and Management, 203, 227-239, http://dx.doi.org/10.29119/1641-3466.2024.203.13
  • Kukułowicz, A., Wojtania, A. (2024). QUALITY MATTERS: ANALYSING THE IMPACT OF COOKING TECHNIQUES ON SELECTED PROPERTIES OF SALMONIDS. Scientific Journal of Gdynia Maritime University, (130), 37–48. https://doi.org/10.26408/130.03
  • Kukułowicz A, Steinka I, Gardocka M. (2024). Enterococcus spp. in fish: Analysis of the presence and resistance in samples from Tri-City, Poland. PLoS ONE 19(7): e0306826. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0306826

2023

  • Kukułowicz, A. (2023). The role of hand peeling and plant ingredients in controlling microbial contamination during refrigerated storage of Litopenaeus vannamei. Technological Progress in Food Processing, (1), 8–17. https://doi.org/10.22630/tpfp.2023.1.5196
  • Morawska, M.; Kukułowicz, A.; Brzeska, J. Green Chemistry in Medical Applications: Preliminary Assessment of Kuzu Starch Films with Plant-Based Antiseptics. Sustainability 2023, 15, 16541, https://doi.org/10.3390/su152316541
  • Wilczyńska A., Kukułowicz A., Lewandowska A., Effect of Packaging on Microbial Quality of Edible Flowers During Refrigerated Storage, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2023, 73(1).

2022

  • Kukułowicz A.,Brzozowski N., Wiedza wybranej grupy respondentów w zakresie alergii na środki spożywcze odzwierzęcego pochodzenia wodnego, The role of commodity science in quality management in a knowledge-based economy. Food safety. Bezpieczeństwo żywności, 2022, s.23-35.
  • Kukułowicz A., Wojtania A., Występowanie bakterii Listeria monocytogenes w wędzonych łososiach,WIEDZA-GOSPODARKA-SPOŁECZEŃSTWO, WSPÓŁCZESNE WYZWANIA I ZROWNOWAŻONY ROZWÓJ, 2022, 203, s. 191-200.
  • Steinka I., Stankiewicz J., Kukułowicz A., Wilczyńska A., Influence of Tagetespatula and Viola tricolor on survival of Staphylococcus aureus ATCC 25923, Heliyon,2022,Volume 8, Issue 11,e11777 Doi:org/10.1016/j.heliyon.2022.e11777
  • Anita Kukułowicz, Effects of Manual Peeling on Litopenaeus vannamei Microbiological Contamination, Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2022, 122, s. 46-55, Doi:10.26408/122.04
  • Anita Kukułowicz, Agata Grzybek, Wpływ obróbki wstępnej na jakość mikrobiologiczną liści kolendry siewnej Coriandrum sativum L. i pietruszki Petroselinum crispum, 2022, Management and Quality – Zarządzanie i Jakość, Vol 4 No 2, s.153-162

2021

  • Kukułowicz A., V.Dąbrowska, Effect of storage conditions on the microbiological quality of  „Spirulina” food supplements, Current trends in Quality Science - design, quality and safety of product, 2021, Radom, Łukasiewicz Research Network – Publishing House of Institute for Sustainable Technologies
  • Kukułowicz A., Steinka I., Siwek A., Produkty pochodzenia wodnego o różnym stopniu przetworzenia jako źródło Staphylococcus Aureus Metycylinoopornych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3 (128), s. 55-62.
  • Kukułowicz A., Steinka I., Siwek A., Presence of Antibiotic-Resistant Staphylococcus aureus in Fish and Seafood Originating from Points of Sale in the Tri-City Area (Poland), Journal of Food Protection, 2011, 84,11, s. 1911-1914. 
  • Wilczyńska A., Kukułowicz A., Lewandowska A., Preliminary assessment of microbial quality of edible flowers, LWT- Food Science and Technology 150, 2021, 111926.

2020

  • Kukułowicz A., Doering D., Wpływ czasu przechowywania i sposobu pakowania na trwałość mikrobiologiczną wybranych wędlin podrobowych, Uniwersytet Morski w Gdyni, 2020, s. 38-50.
  • Kukułowicz A., Sokołowska M., Wpływ warunków przechowywania na jakość mikrobiologiczną wybranych napojów aloesowych, Żywność, a oczekiwania współczesnego konsumenta, 2020, s. 258-269.
  • Kukułowicz A., Siembida P., Assessment of the microbiological stability of marinated ginger stored in refrigerated conditions, Scientific Journal Maritime University, 2020,114, s.33-38.
2019
  • Kukułowicz A., Kornaga P., Assessment of the microbiological quality of soy cold cuts, Scientific Journal Maritime University, 2019,110, s.17-22.

  • Kukułowicz A., Kurkierewicz K., Siwek A., Ocena jakości mikrobiologicznej produktów pochodzenia azjatyckiego, Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych, 2019,s.63-71.

  • Kukułowicz A., Chruścińska K., Effect of content and peeling method on the prevalence of Staphylococcus aureus and Enterococcous sp. in shrimps from brine, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2019, 1 (58), s.36-43.

2018

  • Kukułowicz A., Ocena jakości mikrobiologicznej wybranych wędlin, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, LI, 4, 2018, s.239-244.
  • Kukułowicz A., Porównanie jakości mikrobiologicznej produktów mlecznych pochodzących z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XX (6), 2018, s.147-153.
  • Kukułowicz A., Wpływ ogrzewania mikrofalowego na redekcję zanieczyszczenia mikrobiologicznego muli, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 595, 2018, s.93-102.
  • Kukułowicz A., Wpływ domowego sposobu płukania na redukcję zanieczyszczenia mikrobiologicznego minimalnie przetworzonych warzyw, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 104, 2018, s.19-24.
  • Kukułowicz A., Ocena zawartości chlorku sodu w makrelach wędzonych zakupionych w sieciach handlowych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 104, 2018, s.63-69.
  • Kukułowicz A., Wiedza konsumentów o aloesie i produktach aloesowych,Przemysł Spożywczy, 5, 2018, 40-44.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Identification and study of the behavior of S. aureus and S. epidermidis in fresh and frozen strawberries, Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 17(1), 2018, s. 27-35.

2017

  • Kukułowicz A., Dera D., Postrzeganie pałeczek Salmonella przez wybraną grupę respondentów, Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine, 20(2), 2017, s. 32– 38.
  • Kukułowicz A., Pryczkowska E., Jakość mikrobiologiczna różnych rodzajów tofu, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 99, 2017, s. 56-61.
  • Kukułowicz A., Aspekty zdrowotne i jakość mikrobiologiczna zsiadłego mleka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna,  L, 3, 2017, s. 227 – 233.

 

2016

  • Kukułowicz A., Występowanie Staphylococcus aureus w krewetkach pochodzących z rynku, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 93, 2016, s. 59 - 63.
  • Kukułowicz A., Występowanie pałeczek Listeria monocytogenes w wybranych warzywach liściastych, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 93, 2016, s. 46 - 50.
  • Stankiewicz J., Kukułowicz A., Porównanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych wybranego asortymentu żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, pochodzącego z handlu i wytwarzanego w warunkach domowych, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 93, 2016, s. 30 - 37.
  • Kukułowicz A., The presence of Escherichia coli and coliform bacteria in selected seafood obtained from food market, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni - Joint Proceedings, 94, 2016, s. 102 - 105.
  • Kukułowicz A., Macierzyński P., Ocena jakości mikrobiologicznej wybranych deserowych produktów sojowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX, 3, 2016, s. 346 - 349.
  • Kukułowicz A., Higieniczne aspekty usług kosmetycznych, Medycyna Środowiskowa - Environmental Medicine, 19 (1), 2016, s. 37 - 42.

 

2015

  • Kukułowicz A., Ocena jakości mikrobiologicznej wyrobów rybnych gotowych do bezpośredniego spożycia, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(3), 2015, s. 603 - 606.
  • Kukułowicz A., Klawikowska M., The availability of fresh and frozen fish in the urban and rural areas, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni - Joint Proceedings, 89, 2015, s. 29 – 34.
  • Kukułowicz A., Szczepkowska K., Ocena jakości mikrobiologicznej rybnych produktów mrożonych, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 88, 2015, s. 7 - 11.
  • Kukułowicz A., Ocena częstości spożycia ryb oraz wiedzy konsumentów dotyczącej roli białka ryb w żywieniu człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVIII, 4, 2015, s. 736 – 742.

 

2014

  • Kukułowicz A., Białas J., Ocena mikrobiologiczna małży pakowanych w słoiki szklane, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVII, 3, 2014, s. 732-736.
  • Kukułowicz A., The costs arising from the contamination of the food by Staphylococcus aureus and production of aloe tissue as anti-staphylococcal addition to fermented dairy products, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni - Joint Proceedingds, 84, 2014, s. 66 – 72.
  • Kukułowicz A., Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy konsumentów na rynku ryb i przetworów rybnych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w  Gdyni, 86, 2014, s. 90 – 98.
  • Kukułowicz A., Aspekty zdrowotne związane ze spożywaniem wędzonych łososi, [w:] T. Tarko, A. Duda-Chodak, M. Witczak, D. Najgebauer-Lejko (red.), Właściwości produktów i surowców żywnościowych. Wybrane zagadnienia, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności / Oddział Małopolski, Kraków 2014, s. 37 – 45.

 

2013

  • Kukułowicz A., Brzeski Ł., Ocena stanu wiedzy konsumentów na temat bezpieczeństwa spożywanych owoców morza, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94(2), 2013, s. 365-367.
  • Kukułowicz A., Kohnke M., Stan wiedzy konsumentów dotyczący przetworów rybnych i systemu ich pakowania, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 80, 2013, s. 30 - 34.

 

2012

  • Kukułowicz A., Jakość wybranych krewetek wynikająca z obecności bakterii psychrofilnych, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 73, 2012, s. 23-27.
  • Kukułowicz A., Występowanie Vibrio parahaemolyticus w krewetkach pakowanych różnymi metodami, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, 2012, s. 902-906.

 

2011

  • Steinka I., Kukułowicz A., Wybrane aspekty jakości żywności niekonwencjonalnej, [w:] Nowak D. (red.), Jakość i bezpieczeństwo żywności – kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, Wydawnictwo  SGGW, Warszawa 2011, s. 169 - 183.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Effects of selected plants on the survival of Staphylococcus aureus, [w:] Antonio Mendez-Vilas (red.), Science against microbial pathogens: communicating current research and technological advances, Formatex Research Center, Hiszpania 2011, 2, s. 1186 – 1194.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Effect of mixing tea and Kalanchooe on growth of Staphylococcus aureus, [w:] Krasnowska G., Salajda A. M. (red.), Safety in food production chain, Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław 2011, s. 177-184.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Ćwiczenia z mikrobiologii i higieny, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, 2011, s. 1 - 186.
  • Steinka I., Morawska M., Kukułowicz A., The influence of lactic acid  cheese components on selected properties of polyamide/polyethylene laminates, Current Trends in Commodity Science, Zeszyty Naukowe Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 186, 2011,  s. 56 - 66.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Sznajdrowska A., Jakość higieniczna produktów i urządzeń vendingowych przeznaczonych do sprzedaży gorących napojów, Problemy Higieny i Epidemiologii, 92(4), 2011, s. 899 - 902.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Miśkiewicz Ł., Typowanie wskaźnika jakości mikrobiologicznej herbat czarnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna,  XLIV, 3, 2011, s. 694 – 699.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Miśkiewicz Ł., Ćwikliński M., Dmowski P., Sznajdrowska A., Próba oceny jakości mikrobiologicznej wybranych suszów roślinnych stosowanych jako używki i preparaty o znaczeniu leczniczym, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 68, 2011, s. 13 – 20.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Jakość mikrobiologiczna mlecznych produktów dietetycznych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 92(1), 2011, s. 44 - 47.
  • Steinka I., Kukułowicz A., Zmiany jakości serów twarogowych dostępnych w sieciach handlowych w okresie ostatnich kilkunastu lat, Przegląd Mleczarski, 11, 2011, s. 14 - 18.
  • Kukułowicz A., Występowanie pałeczek Listeria sp. w krewetkach, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 3, 2011, s. 689 - 693.
  • Kukułowicz A., Jakość mikrobiologiczna wybranych przetworów rybnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 92(4), 2011, s. 928  -930.
  • Kukułowicz A., Wpływ technologii utrwalania na jakość mikrobiologiczną śledzi, Zeszyty Naukowe AM w Gdyni, 68, 2011, s. 42 - 46.

 

2010

  • Kukułowicz A., Steinka I., Wykorzystanie wysokich ciśnień hydrostatycznych w optymalizacji jakości dodatków roślinnych, [w:] Zieliński R., Żuchowski J. (red.), Wybrane problemy jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, Radom 2010, s. 108 - 116
  • Kukułowicz A., Steinka I., Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety, Problemy Higieny i Epidemiologii, 91(4), 2010, s. 632 – 636.
  • Kukułowicz A., Steinka I., Wpływ fizycznych metod utrwalania aloesu na jego aktywność biostatyczną, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Zeszyt 552, 2010, s. 113 – 126.
  • Brzeska J., Rutkowska M., Steinka I., Kukułowicz A., Janik H., Comparison of disk and tube methods for estimation of biostatic properties of polyurethanes based on synthetic poly([R,S]-3-hydroxybutyrate), Zeszyty Naukowe AM w Gdyni - Joint Proceedings, 23, 2010, s. 55 – 60.

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 04.11.2024