Baza laboratoryjna

 


LABORATORIUM BADAWCZE – METODY CHROMATOGRAFICZNE

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

W skład wyposażenia laboratorium wchodzą:

Chromatograf cieczowy firmy Varian (zestaw ProStar) z dwoma detektorami:

  • RI
  • UV-VIS (DAD)

Chromatograf gazowy CP-3800 firmy Varian z trzema detektorami:

  • FID - detektor płomieniowo-jonizacyjny
  • TSD - detektor specyficzny dla fosforu i azotu
  • ECD - detektor wychwytu elektronów (chlorowcopochodne)

Zestaw wyposażony w wytwornicę wodoru.

  • Chromatograf gazowy Saturn 2000 GC/MS/MS firmy Varian
  • Urządzenie firmy Millipore Direct-Q®3UV do otrzymywania wody ultraczystej do analiz.
     

Możliwości laboratorium badawczego

  • badania produktów żywnościowych, wody
  • rozdział pestycydów, narkotyków, dioksyn, alkoholi, amin, aldehydów, cukrów, kwasów tłuszczowych i innych substancji
  • elastyczność systemów chromatograficznych pozwala na tworzenie wielu konfiguracji, co znacznie rozszerza możliwości badawcze laboratorium
     

LABORATORIUM BADAWCZE – METODY SPEKTRALNE

Laboratorium służy celom  dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.

Laboratorium badawcze wyposażone jest w aparaturę do badań spektralnych. Posiada m.in.:

  • Spektrometr absorpcji atomowej SpektrAA 250 plus firmy Varian,
  • Spektrofotometr UV/VIS - uv2 firmy Unicam,
  • Spektrofotometr IR firmy Carl Zeiss Jena.

Spektrometr absorpcji atomowej wyposażony jest dodatkowo w system automatycznego wprowadzania oraz rozcieńczania próbek. Poza możliwością płomieniowej atomizacji próbek do oznaczeń śladowych używa się też kuwety grafitowej GTA 100 firmy Varian, co pozwala oznaczyć metale na niższym poziomie.

Do mineralizacji próbek służą  nowoczesne piece mikrofalowe firmy CEM:

  • MAS 7000 (mineralizacja na sucho),
  • MARS 5x (mineralizacja na mokro z kontrolowanym ciśnieniem i temperaturą).

W laboratorium badawczym znajdują się też inne urządzenia wykorzystywane w analizach, m.in.: waga Sartorius, redestylarka kwarcowa, konduktometr, osmometr, solomierz itd.
 

Możliwości  badawcze laboratorium

  • oznaczenia zawartości metali ciężkich (np. ołowiu, kadmu, cynku, miedzi) i alkalicznych (np. wapnia, magnezu, sodu i potasu) w próbkach żywności i środowiskowych metodą  absorpcyjnej spektroskopii atomowej
  • mineralizacja próbek do dalszych oznaczeń
  • oznaczenia spektrofotometryczne w zakresie nadfioletu i światła widzialnego (np. HMF, oznaczenia cukrów, azotanów)
  • badania przewodności próbek żywności (np. miody)
  • badanie osmolalności napojów
  • oznaczanie pH, przewodności roztworów, zawartości soli w przeliczeniu na NaCl
     

LABORATORIUM BIOCHEMII I EKOLOGII

Laboratorium służy celom  dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w podstawowy sprzęt laboratoryjny wykorzystywany do prac z zakresu chemii żywności i biochemii oraz ekologii. W laboratorium są m. in.: suszarki, wagi, cieplarka, wirówka, łaźnie wodne oraz mikroskop.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W pracowni prowadzone są m.in. badania produktów żywnościowych wraz z określaniem wpływu różnych czynników egzo i endogennych na ich jakość - przy wykorzystaniu metod fizykochemicznych i mikroskopowych. W laboratorium tym dokonuje się również oceny podstawowych parametrów jakości elementów środowiska: powietrza, wody i gleby.

W pracowni wykonuje się między innymi następujące analizy:

  • identyfikacja  aminokwasów, białek, sacharydów i lipidów;
  • oznaczanie wartości energetycznej w tym: suchej masy, oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera, oznaczenie zawartości błonnika,
  • oznaczenia fizykochemiczne z zastosowaniem metod miareczkowych przy użyciu biuret półautomatycznych;
  • oznaczenie zawartości azotanów III i V w produktach pochodzenia roślinnego
    i zwierzęcego;
  • wykrywanie substancji hamujących w mleku;
  • ogólna ocena jakości wody,
  • oznaczenie zawartości olejków eterycznych, szczawianów tiocyjanianów.
     

LABORATORIUM MIKROBIOLOGII I HIGIENY

Laboratorium służy celom  dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt wykorzystywany do analiz mikrobiologicznych. Posiada m.in.:

  • Komora z poziomym przepływem powietrza
  • Cieplarki STDEB/155
  • Inkubator UNE 400/A0
  • Inkubator Mini Artic V2
  • Zamrażarka SB 140
  • Nefelometr BD PhoenixSpec
  • Sterylizator ASVE i AS-V

W laboratorium mikrobiologicznym znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: waga WPS 360/C, homogenizator typu Stomacher oraz łaźnie wodne.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium prowadzone są m.in.: badania produktów żywnościowych, określanie biostatycznego oddziaływania ekstraktów roślinnych na drobnoustroje. Dzięki posiadanemu nefelometrowi BD PhoenixSpec, który jest przenośnym urządzeniem można dokonywać pomiarów mętności zawiesin bakteryjnych odpowiadających wartościom od 0,10 do 4,50 w skali McFarlanda.
 


LABORATORIA TOWAROZNAWSTWA SPOŻYWCZEGO

Laboratoria Towaroznawstwa Spożywczego wyposażone są między innymi w: suszarki, wagi, cieplarkę, piece laboratoryjne, wirówki, łaźnie wodne, refraktometry i pehametry.

Pracownie te służą celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.

W laboratoriach tych przeprowadza się ocenę jakości produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego z wykorzystaniem metod organoleptycznych i fizykochemicznych, przy zastosowaniu różnych sprzętów i urządzeń laboratoryjnych.
 

W pracowniach wykonuje się między innymi następujące analizy:

  • oznaczanie suchej masy z wykorzystaniem wagi analitycznej i suszarki,
  • oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera,
  • oznaczanie ekstraktu ogólnego przy pomocy refraktometru,
  • oznaczenia fizykochemiczne z zastosowaniem metod miareczkowych przy użyciu biuret automatycznych
    (oznaczanie zawartości soli, kwasowości ogólnej, witaminy C, cukrów i inne),
  • oznaczanie pH przy wykorzystaniu pehametru,
  • oznaczenia zawartości popiołu przy zastosowaniu mineralizacji próbek na sucho podczas spalania w piecu,
  • oznaczenia gęstości ziarna w stanie zsypnym przy zastosowaniu wagi objętościowej,
  • oznaczenie czasu tężenia oraz przechowywania produktów przy zastosowaniu chłodziarek.
     

LABORATORIUM ANALIZY SENSORYCZNEJ

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt:

  • Lodówko-zamrażarka POLAR
  • Lodówko-zamrażarka Elektrolux
  • Odoromierz NASAL RANGER nr 001
  • Tablica interaktywna INTERWRITE i projector EPSON

W laboratorium znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych zajęć edukacyjnych i prac badawczych, tj.: wagi, termometry, refraktometr, pehametr/konduktometr, wirówka NOVA SAFETY oraz szkło laboratoryjne.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium dokonuje się oceny sensorycznych atrybutów produktów żywnościowych i nieżywnościowych. ich walorów sensorycznych. Prowadzone są badanie konsumenckie, w zakresie preferencji i akceptacji produktów żywnościowych, szczególnie nowych i innowacyjnych. Dzięki przenośnemu odoromierzowi można dokonywać pomiaru stężenia substancji zapachowych, w tym także zanieczyszczenia powietrza. 

 


LABORATORIUM OBLICZEŃ DIETETYCZNYCH

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie.

 

Wyposażenie

10 stanowisk komputerowych – wyposażonych w specjalistyczne oprogramowanie dietetyczne i wykorzystywane do obliczeń dietetycznych i analizy danych antropometrycznych.
 

Możliwości badawcze laboratorium i analityczne oprogramowania

  • planowanie i ocena dziennych racji pokarmowych z wykorzystaniem narzędzi statystycznych
  • programy dla wszystkich, zawodowo zajmujących się planowaniem i oceną żywienia:
  • możliwość wprowadzania nieograniczonej liczby wywiadów lub zapisów spożycia
  • nielimitowana liczebność badanych grup
  • możliwość przeprowadzania obliczeń statystycznych metodą prawdopodobieństwa i punktów odcięcia
  • możliwości obliczania spożycia grup produktów i potraw na 5 poziomach
  • możliwości tworzenia bazy diet i jadłospisów

 


LABORATORIUM POMIARU CECH ANTROPOMETRYCZNYCH

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie.
 

Wyposażenie

  • Analizator Składu Ciała JAWON MEDICAL IOI-353 z oprogramowaniem BodyPass i drukarką termiczną
  • Waga medyczna SECA 799
  • Wzrostomierz SECA 220
  • Waga lekarska z wzrostomierzem
  • Dynamometry SAEHAN SH5001
  • Fałdomierz zegarowy typu Harpenden z oprogramowaniem BATY
  • Taśmy antropometryczne i miarki SECA 203
  • Ciśnieniomierz OMRON 3
  • Monitory aktywności fizycznej
  • Pulsoksymetr SANITAS
  • Trenażer ERGO-BIKE 8008 TRS
     

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium prowadzone są m.in.: badania dotyczące wybranych cech antropometrycznych przydatnych w diagnostyce i ocenie stanu odżywienia. Dzięki posiadanym urządzeniom istnieje możliwość dokonania wnikliwej analizy składu ciała i stanu odżywienia tj.:

  • rzeczywista i standardowa masa ciała
  • wzrost
  • ciśnienie krwi oraz tętno
  • nasycenie krwi tlenem
  • BMI
  • PBF
  • MBF
  • LBM
  • SLM
  • TBW
  • zawartość protein i minerałów
  • segmentowa analiza składu ciała
  • analiza okolicy brzucha: VFA - obszar tłuszczu trzewnego
  • VFL - poziom tłuszczu trzewnego
  • AMB - wiek metaboliczny
  • BMR
  • TEE
  • określenie typu sylwetki
  • impedancja
  • siła uścisku dłoni.

 


LABORATORIUM TECHNIKI I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ

Laboratorium służy celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace inżynierskie, magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratorium wyposażone jest w sprzęt:

  • Lodówko-zamrażarki
  • Zamrażarka
  • Naświetlacz UV do dezynfekcji
  • Zmywarka gastronomiczna
  • Mikrofalówki
  • Kuchenki gazowe i ceramiczne
  • Maszyna wieloczynnościowa
  • Szatkownica + Cutter R 301 ULTRA
  • Sprzęt AGD (szatkownica, mikser, blender, parowar, maszynka do mielenia mięsa, grill elektryczny, koktajler, opiekacz, szybkowar, frytownica, kombiwar, sokowirówka)

W laboratorium znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: wagi, termometry, stopery, drobny sprzęt gastronomiczny oraz szkło laboratoryjne.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratorium przygotowywane są potrawy o oparciu o receptury. Oceniana jest ich jakość sensoryczna i parametry technologiczne (wydajność, czas i temperatura procesu). Układ funkcjonalny laboratorium pozwala na przestrzeganie rozdzielności dróg technologicznych i wyodrębnienie stanowisk produkcyjnych. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwia naukę studentów w zakresie zasad budowy, ergonomii i eksploatacji oraz prowadzenie badań wydajności, energochłonności, ocenę rozkładu temperatur i śledzenie zmian zachodzących w żywności pod wpływem procesów obróbki wstępnej i termicznej.

 


LABORATORIA TECHNOLOGII I PRZECHOWALNICTWA ŻYWNOŚCI

Laboratoria służą celom dydaktycznym i naukowym, w ramach których realizowane są prace magisterskie, doktorskie i habilitacyjne.
 

Wyposażenie

Laboratoria wyposażone są w sprzęt wykorzystywany do analiz dotyczących wybranych parametrów jakości żywności oraz realizacji badań przechowalniczych produktów o niskiej zawartości wody i wymagających zastosowania niskich temperatur. Posiadają m.in.:

  • Komorę termostatyczną
  • Komory chłodnicze
  • Zamrażarki firmy Zanussi i Liebherr
  • Spektrofotometr Semeco S/Ec
  • Cieplarki BE 400
  • Suszarki laboratoryjne SML
  • Wagosuszarkę MAC 50
  • Urządzenie do pomiaru aktywności wody AquaLab firmy Decagon
  • Piec laboratoryjny PL 10
  • Miesiarkę laboratoryjną typ GM-2
  • Urządzenie do badania wodochłonności mąki
  • Wirówkę Gerbera typ SuperVario-N
  • Wirówkę NPW-350
  • Łaźnię wodną Gerbera typ WB 436-A
  • Młynki laboratoryjne typ WŻ-1
  • Licznik ziaren firmy Sadkiewicz
  • Urządzenie do mineralizacji próbek na mokro firmy Büchii typ 426
  • Separator mieszanin ziarnistych typ SŻD firmy Sadkiewicz

W laboratoriach technologiczno-przechowalniczych znajdują się także inne urządzenia, które są niezbędne podczas prowadzonych prac badawczych, tj.: wagi techniczne: WPT 1C, WTB-2000, wagi analityczne: WPA 180/C, WPA/C, WAA 100/C/2, homogenizator MPW-120, oraz łaźnie wodne laboratoryjne typ LW-14 i LW-12, aparat do oznaczania amoniaku typ Parnas Wagner’a, pH-metr CPI-551, mieszadło magnetyczne IKA® RH basic2.
 

Możliwości badawcze laboratorium

W laboratoriach prowadzone są m.in.: badania wybranych parametrów produktów żywnościowych w zakresie zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz właściwości przeciwutleniających i sorpcyjnych, których zmienność indukowana jest parametrami przechowywania wymuszanymi za pomocą komory termostatycznej oraz komór zamrażalniczych i chłodniczych.

Komora termostatyczna pozwala na badanie właściwości sorpcyjnych produktów w proszku pod kątem statyki i kinetyki zjawiska sorpcji pary wodnej.

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
30.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 30.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
a.talaga 27.04.2021