dr inż. Renata Korzeniowska - Ginter

 

 

2024
  • Ocieczek A., Pukszta T., Kaizer A., Korzeniowska-Ginter R., The Optimisation of Storage Conditions for Pomegranate Juice during Its Maritime Transport, Sustainability, 2024, 16, 375, https://doi.org/10.3390/su16010375

2019
  • Korzeniowska-Ginter R., Zawartość wybranych składników bioaktywnych w handlowych dżemach truskawkowych w porównaniu do dżemu z truskawki kaszubskiej, Turystyka kulinarna pokoleń, 202, 2019, s. 73-88.
  • Korzeniowska-Ginter R., Energy consumption by cooking appliances used in Polish households, Gdynia Maritime University, 214, 2019, s. 1-8.
  • Wądołowska L., Hamułka J., Kowalkowska J., Ulewicz N., Hoffmann M., Górnicka M., Bronkowska M., Leszczyńska T., Glibowski P., Korzeniowska-ginter R., Changes in sedentary and active lifestyle, diet quality and body composition nine months after an education program in Polish students aged 11-12 years: report from the ABC of Healthy Eating study, Nutrients, 11(2),331, 2019, s. 1-16. 
  • Dereszewska A., Korzeniowska-Ginter R., The recognition of the educational needs in the field of detailed segregation and management of bakery waste, IOP Conference Series: EARTH and ENVIRONMENTAL SCIENCE, 2019, 214.
  • Korzeniowska-Ginter R., Keller A., Ocena parametrów technologicznych produkcji kabanosów tradycyjnych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2019, 1, s. 76-81.
  • Korzeniowska-Ginter R., Łyduch K., Sensory quality of strawberry jams with a particular focus of kashubian strawberry jam,Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2019, XXI (1), s. 66-73. , 
2018
  • Korzeniowska-Ginter R., Dereszewska A., Skala marnotrawstwa wyrobów piekarskich w gospodarstwach domowych, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2018, XX (2), s. 91-97. 
2017
  • Korzeniowska-Ginter R., Przygotowanie przetworów z warzyw jako przejaw racjonalnej konsumpcji żywności w polskich gospodarstwach domowych, Studia i Prace WNEIZ US, 2017, 47(3), s. 257-270.
  • Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., Przyprawy i zioła w technologii gastronomicznej (I) Pieprzno i szafranno, Przegląd Gastronomiczny, 2017, 3, 21-23.
  • Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., Przyprawy i zioła w technologii gastronomicznej (II), Przegląd Gastronomiczny, 2017, 4, 21-23.
  • Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., Przyprawy i zioła – zastosowanie w gastronomii (III) Sekrety smaku, Przegląd Gastronomiczny, 2017, 5, 20-22
  • Korzeniowska-Ginter R., Żyłowska A., Owczarek T., Influence of production method and fruit selection on the colour and taste of raspberry syrups, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2017, 3, 59-68.
 
2016
  • Korzeniowska-Ginter R., Dereszewska A. E. Spigarska, Postawa konsumentów wobec wdrażania idei segregacji odpadów piekarsko cukierniczych "u źródła", Roczniki Naukowe SERiA, 2016, 3, 184-190.
  • Korzeniowska-Ginter R., Dereszewska A. Ocena przydatności odpadów piekarsko cukierniczych do zintensyfikowania procesów denitryfikacji i fermentacji w komunalnej oczyszczalni ścieków, Roczniki Naukowe SERiA, 2016, 4, 49-54.
  • Korzeniowska-Ginter R., Czarniecka-Skubina E. Przechowywanie żywności w domu, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2016, (88), 24-33.
  • Korzeniowska-Ginter R., A. Naczk-Łukowska, P. Maziarz, Wpływ dodatku trehalozy na jakość bułek pszennych otrzymanych w wyniku odroczonego wypieku, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2016, (88), 24-33.
  • Korzeniowska-Ginter R., Przejawy nieracjonalnej konsumpcji żywności w polskich gospodarstwach domowych, Konsumpcja i Rozwój, 2016, 4, 67-77.
  • Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., Technologia deserów, [w:] E. Czarniecka-Skubina (red.), Technologia gastronomiczna, SGGW, Warszawa 2016, 500-516.
  • Korzeniowska-Ginter R., Technologia sporządzania i wypieku wyrobów ciastkarskich, [w:] E. Czarniecka-Skubina (red.), Technologia gastronomiczna, SGGW, Warszawa 2016, 530-545.
  • Korzeniowska-Ginter R., Technologia sporządzania i wypieku pieczywa, [w:] E. Czarniecka-Skubina (red.), Technologia gastronomiczna, SGGW, Warszawa 2016, 517-529.
  • Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., Rola przypraw w technologii gastronomicznej, [w:] E. Czarniecka-Skubina, (red.), Technologia gastronomiczna, SGGW, Warszawa 2016, 428-441.
  • Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., Technologie stosowane w kuchni molekularnej, [w:] E. Czarniecka-Skubina, (red.), Technologia gastronomiczna, SGGW, Warszawa 2016, 563-579.
 
2015
  • Ocieczek A.,  Korzeniowska-Ginter R., Wpływ dodatku trehalozy na wybrane parametry jakości miękiszu chleba pszennego, Towaroznawcze Problemy Jakości. Polish Journal of Commodity Science, 2015, 4, (45), 103-115.
  • Korzeniowska-Ginter R., Tkacz K., Wykorzystanie kuchni mikrofalowych w gospodarstwach domowych, Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 2015,(54), 5, 257-258. 
  • Korzeniowska-Ginter R., Owczarek T., Ł. Czarnecki, Ocena praktyk i preferencji żywieniowych młodych piłkarzy amatorów, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2015, (88), 24-33.
  • Korzeniowska-Ginter R., Wilczyńska A. Chrostowska S., Zróżnicowanie cech sensorycznych, parametrów barwy oraz wybranych składników bioaktywnych w gotowanych brokułach, Ekologia i Technika, 2015, 6, (139), 331-336.
  • Korzeniowska-Ginter R., Bartkowicz J., Nowakowska M., Zachowania konsumentów w zakresie racjonalnego wykorzystania żywności – badania wstępne, Roczniki Naukowe SERiA,2015, 6, 126-132.
 
2014
  • Korzeniowska-Ginter R., Karbowski A., Czarniecka-Skubina E., Platta A. Znajomość polskich produktów tradycyjnych i regionalnych zarejestrowanych w Unii Europejskiej, Marketing i rynek, 2014, 6, 370-386.
  • Korzeniowska–Ginter R., Kamińska A., Wiedza konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości owsa oraz wykorzystanie przetworów owsianych w żywieniu, Zeszyty Naukowe AM Gdynia 2014,( 86),125-133.
  • Tkacz K., Więk A., Banach J.K., Żywica R., Korzeniowska‑Ginter R., Zastosowanie miodu i innych produktów pszczelich w kosmetyce, Szkice Humanistyczne, 2014, 4,(36), 353-366.
  • Tkacz K., Korzeniowska-Ginter R., Żywica R., Banach J.K., Więk A., Jakość szamponów przeciwłupieżowych w ocenie konsumentów, Szkice Humanistyczne, 2014, 4(36), 387-398.
 
2013
  • Czarniecka-Skubina E., Korzeniowska-Ginter R., Ostatni etap łańcucha żywnościowego - przygotowanie żywności przez konsumentów w warunkach domowych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2013, 574, 3-12.
  • Korzeniowska-Ginter R., Komorowska-Szczepańska W., Stasiak-Szelągiewicz E., Preferencje żywieniowe pacjentów z chorobami układu krążenia, Family Medicine, 2013, 15, (2), 124-126.
  • Korzeniowska-Ginter R., M. Grużyńska, Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 3, 639-641.
 
2012
  • Korzeniowska-Ginter R., Czarniecka-Skubina E., Wykorzystanie tłuszczów do przygotowywania potraw smażonych w warunkach domowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, 3, 1117-1122.
  • Korzeniowska-Ginter R., Polskie pieczywo tradycyjne i regionalne, [w:] B. Sawicki, A.K. Mazurek-Kusiak, J. Janicka (red), Zarządzanie Produktem i Walorami Kulturowymi w Turystyce, UP Lublin 2012, 167 – 182.
 
2011
  • Korzeniowska-Ginter R., Czarniecka-Skubina E., Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków w warunkach domowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2011, 4, 792-795.
  • Korzeniowska – Ginter R., Ocieczek A., K. Sarwa K., Wykorzystanie kulinarne pomidorów i przetworów pomidorowych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 3, 1015 – 1018.
  • Korzeniowska – Ginter R., Galuhn A., Macierzyński P., Preferencje konsumentów makaronów, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2011, 4, (206), 178-184.
  • Korzeniowska – Ginter R., Repińska J., Ocena porównawcza usług gastronomicznych na terenie Gdyni z wykorzystaniem metody SERVQUAL, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego Zarządzanie Produktem i Walorami Kulturowymi w Turystyce 2011,2, 167 – 183.
  • Korzeniowska-Ginter R., Surowcowe i technologiczne uwarunkowania produkcji chleba w wybranych rejonach świata, [w:] E. Czarniecka-Skubina , D. Nowak, J. Mogiła-Lisowska (red), Żywność i Żywienie w Turystyce i Rekreacji, Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie, Warszawa 2011, 304-313.
 
2010
  • Korzeniowska – Ginter R., Znajomość produktów tradycyjnych wśród mieszkańców Pomorza, Doskonalenie Produktu i Przedsiębiorstwa na tle Problemów Towaroznawczych, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2010, 2, 265 – 272.
  • Korzeniowska – Ginter R., Sikora M., Jakość pieczywa pszenno – żytniego dostępnego na rynku, Doskonalenie Produktu i Przedsiębiorstwa na Tle Problemów Towaroznawczych, Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2010, 2, 281 – 289.
  • Korzeniowska – Ginter R., Dziubińska K., Charakterystyka diety warzywno-owocowej i jej zwolenników – uczestników wczasów zdrowotnych w Gołubiu Kaszubskim, [w:] W.Siwiński, R.C.Tauber, E. Mucha-Szajek (red.), Badania własne na rzecz jakości usług turystyczno–rekreacyjnych i hotelarsko-gastronomicznych, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań 2010, 579-589.
  • Korzeniowska – Ginter R., The possibility of using trehalose in the technology of half-finished potatoes products, Zeszyty Naukowe UEP, 2010, 2, 72-84.

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 04.01.2024