dr inż. Natalia Żak

 

2024

  • Wilczyńska A., Żak N., The Use of Fluorescence Spectrometry Combined with Statistical Tools to Determine the Botanical Origin of Honeys, Foods, 2024, 13, 3303.

  • Wilczyńska A., Żak N., Stasiuk E., Content of Selected Harmful Metals (Zn, Pb, Cd) and Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in Honeys from Apiaries Located in Urbanized Areas, Foods, 2024, 13, 3451.

  • Wilczyńska A., Żak N., Polyphenols as the Main Compounds Influencing the Antioxidant Effect of Honey—A Review, International Journal of Molecular Sciences, 2024, 25 (19), 10606.

2023

  • Pigłowski M., Żak N., 2023, Notifications on honey in the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), [w:] Sielicka-Różyńska M. (red.), Current Trends in Quality Science. Quality Management and Safety of Food and Non-food Products. Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, Poznań, 119-130. DOI: 10.56091/CTQS.Qual-9.

  • Żak N., Wilczyńska A., The Importance of Testing the Quality and Authenticity of Food Products: The Example of Honey, Foods, 2023, 12, 3210.

2020

  • Natalia Żak, Aleksandra Wilczyńska, 2020, Postrzeganie miodu wzbogacanego dodatkami naturalnymi przez konsumentów i producentów    Innowacje w kształtowaniu jakości produktów żywnościowych. Innovations in food quality development.

  • Piotr Przybyłowski, Natalia Żak, Natalia Kwidzińska, 2020, Postrzeganie produktów kosmetycznych przez mężczyzn a współczesne trendy w rozwoju kosmetyków -badania wstępne, Wyzwania dla organizacji i gospodarek w XXI wieku, s. 243-257.

  • Aleksandra Wilczyńska, Natalia Żak , 2020, The use of fluorescence spectrometry to determine the botanical origin of filtered honeys, Molecules, s. 1-17.

  • Aleksandra Wilczyńska, Natalia Żak, 2020, Wykorzystanie nowoczesnych narzędzi  marketingowych w pszczelarstwie, Rozwój usług w ujęciu lokalnym i regionalnym,
    s. 43-50.

 

2018

  • Wilczyńska A., Żak N., Świniarska K., Ocena wybranych wyróżników jakości Karobu, Wybrane problemy jakości żywności, 2018, s. 123-132.

  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Zastosowanie spektroskopii fluoroscencyjnej do oceny stopnia podgrzania miodu, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2018, 340 (45)1, s. 131-142.

  • Przybyłowski P., Wcisło M., Żak N., Badanie warunków transportu zbóż do terminali portowych w Gdyni i Gdańsku, Ogólne Problemy Jakości, 2018, s. 70-76.

  • Żak N., Przybyłowski P., Apiterapia wśród konsumentów XXI wieku- badania wstępne, Marketing i Zarządzanie, 2018, 3 (53), s. 241-254. 

 

2017

  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Colour identification as an import ant quality parameter of honey, Towaroznawcze Problemy Jakości., 4(53), 2017, s.127-138.

  • Żak N., Wilczyńska A., Preliminary assessment of the quality of herbhoneys and chokeberry syrups used for their production, Joint Proceedings Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 2017, 101, s.73-80.

  • Żak N., Honey market in the opinion of young consumers,  Handel Wewnętrzny, 1, 2017, s.  424-438.

  • Żak N., Przybyłowski P., Ocena wpływu czynników marketingowych na konsumenckie postrzeganie kosmetyków z dodatkiem miodu, Zeszyty Naukowe WSES w Ostrołęce, 1 (24), 2017, s. 308-317.

  • Żak N., Wilczyńska A., Przybyłowski P., Jakość miodów zagranicznych w odniesieniu do polskich standardów – badania wstępne, Problemy Higieny i Epidemiologii, 98(3), 2017, s. 245-249.

  • Wilczyńska A., Żak N., Pietrusińska E., Wpływ dodatku nasion chia (Salvia hispanica L.) na wybrane parametry jakości miodu, Problemy Higieny i Epidemiologii 98(3), 2017, s. 250-253.

  • Żak. N., Preferencje konsumentów polskich oraz amerykańskich dotyczące spożycia miodów pszczelich, Marketing i Zarządzanie, 2 (48), 2017, s. 117-130.

  • Wilczyńska A., Żak N., Physicochemical and sensory aspects of mead, [w:] Urszula Samotyja, Wojciech Zmudziński (red.), Current Trends in commodity science. Challenges in food development and processing, Poznań, 2017, s. 75-86.

  • Żak N., Wilczyńska A., Jakość zagranicznych miodów filtrowanych, Zeszyty Akademii Morskiej w Gdyni, 99, 2017, s.156-161.

 

2016

  • Chomaniuk N., Przybyłowski P., Wilczyńska A., Wstępna ocena jakości pszczelich miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIX, 3, 2016, s. 252-256.

  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Wpływ ogrzewania konwencjonalnego oraz mikrofalowego na jakość miodu, [w:] J. Żuchowskiego, R. Zielińskiego (red.), Ocena jakości żywności, Radom, 2016, s.77-85.

  • Wilczyńska A., Chomaniuk N., Quality assessment of traditional honeys from Kashubian region, [w:] J. Żuchowski, R. Zieliński (red.), Food Quality Evaluation, Radom, 2016, s. 69-76.

  • Przybyłowski P., Chomaniuk N., Reszka M. M., Postrzeganie przez konsumentów jakości i bezpieczeństwa nanomateriałów, Zeszyty Akademii Morskiej w Gdyni, 93, 2016, s. 227-235.

  • Przybyłowski P., Urbańska K., Chomaniuk N., Determinanty wyboru pieczywa w opinii studentów Tójmiasta, Marketing i Zarządzanie, 3(44), 2016, s. 167-176.

  • Przybyłowski P., Wilczyńksa W., Chomaniuk N., Evaluation of the honey produced by bees fed fith nanoparticules, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4 (49), 2016, s.89-96.

  • Przybyłowski P., Żak N., Wilczyńksa W., Tri-city and surrounding area residents’ opinion about honey produced by bees fed with nanoparticules of gold and silver, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni – Joint Proceedings, 94, 2016, s. 114-120.

  • Żak N., Przybyłowski P., Opakowanie jako narzędzie marketingu produktu tradycyjnego na przykładzie miodu, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Społecznej w Ostrołęce, 4, 2016, s. 476-485.

 

2015

  • Przybyłowski P., Chomaniuk N., Wilczyńska A., Ryzyko spożycia miodu produkowanego przez pszczoły dokarmiane nanocząsteczkami w opinii młodych konsumentów, [w:] Piotr Kafel i Tadeusz Sikora (red.), Zarządzanie jakością. Osiągnięcia i wyzwania, Kraków, 2015, s. 119-130.

  • Wilczyńska A.,    Chomaniuk N ., Ocena aktywności antyoksydacyjnej oraz barwy różnych rodzajów miodów pitnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96 (3), 2015, s. 685-687.

  • Wilczyńska A.,    Chomaniuk N ., Ocena sensoryczna różnych rodzajów miodów pitnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(3),2015,  s. 681-684.

 

2014

  • Chomaniuk N., Przybyłowski P., Nanoprodukty - co wiedzą o nich studenci, Przemysł Spożywczy, 7,  2014, s. 29-32.

  • Chomaniuk N., Przybyłowski P., Postawy polskich konsumentów w stosunku do nanoproduktów jako produktów globalnych w aspekcie etnocentryzmu, [w:] Małgorzata Lotko, Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością i środowiskiem, Radom, 2014, s. 117-126.

  • Chomaniuk N., Przybyłowski P., The innovative character of nano products in consumer reviews, [w:] Małgorzata Miśniakiewicz, Stanisław Popek (red.), Future trends and challenges in the food sector, Kraków, 2014, s. 47-56.

 

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra ZJ

Wytworzył informację:

AT
27.11.2017
Wprowadzenie:
a.talaga 27.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
K.Klopotek 07.11.2024