Przedmioty

W ramach studiów inżynierskich i magisterskich w systemie stacjonarnym i niestacjonarnym KTiZJ prowadzi następujące przedmioty:
 


Kierunek: TOWAROZNAWSTWO


 

STUDIA I STOPNIA
 

Przedmioty kierunkowe

  • Aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych                 
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Biochemia                             
  • Metody oceny produktów                            
  • Mikrobiologia                        
  • Ochrona środowiska                         
  • Przechowalnictwo                 
  • Sensoryczna ocena jakości                
  • Towaroznawstwo spożywcze I      
  • Towaroznawstwo spożywcze II
  • Wstęp do towaroznawstwa              
  • Zachowania konsumenta                              
  • Zarządzanie jakością                         

 

Specjalność: Towaroznawstwo i Zarządzania Jakością

  • Analiza instrumentalna
  • Biochemia wybranych produktów
  • Ekologia w towaroznawstwie
  • Gospodarka magazynowa
  • Ładunkoznawstwo
  • Mikrobiologiczne aspekty jakości towarów
  • Projektowanie i wdrażanie systemów zarządzania jakością
  • Projektowanie i zarządzanie procesami technologicznymi
  • Przemysłowa produkcja towarów
  • Przyrodnicze i ekonomiczne aspekty jakości towarów
  • Systemy zarządzania bhp
  • Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności i substancji dodatkowych
  • Zarządzanie środowiskowe  

 

Specjalność: Organizacja Usług Turystyczno – Hotelarskich

  • Podstawy technologii żywności i żywienia człowieka                    
  • Metodologia badań konsumenckich             
  • Organizacja i technika obsługi konsumenta             

 

Specjalność: Handel i Usługi – Menedżer Produktu

  • Konsumpcja                          
  • Magazynowanie w obrocie towarów           
  • Metodologia badań konsumenckich             
  • Wyposażenie obiektów handlowych            

 

Specjalność: Usługi Żywieniowe i Dietetyka

  • Żywienie II                           
  • Wyposażenie techniczne zakładów żywieniowych                         
  • Dystrybucja i magazynowanie żywności                 
  • Ustawodawstwo żywności i żywienia                                 
  • Polityka wyżywienia                        
  • Etykieta zawodowa                          
  • Marketing żywności              

 

STUDIA II STOPNIA
 

Przedmioty kierunkowe

  • Biotechnologia w ochronie środowiska                   
  • Metody badań produktów                
  • Nowe trendy w towaroznawstwie spożywczym     
  • Podstawy procesów technologicznych                    
  • Przechowalnictwo                 
  • Towaroznawstwo spożywcze                                  
  • Zaawansowane zarządzanie jakością                       

           

Specjalność: Towaroznawstwo i Zarządzania Jakością

  • Autentyczność i identyfikowalność towarów                     
  • Biotechnologia w ochronie środowiska                               
  • Certyfikacja jakości wyrobów                                 
  • Ładunkoznawstwo II                       
  • Metody i techniki doskonalenia jakości                               
  • Nowoczesne metody analityczne w towaroznawstwie                   
  • Ochrona i bezpieczeństwo produktu            
  • Sterowanie jakością w laboratoriach                        
  • Wspomaganie informatyczne systemów zarządzania                                 
  • Współczesne problemy ekologiczne                         
  • Wybrane zagadnienia z higieny                               
  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności                             
  • Zarządzanie środowiskowe              

 

Specjalność: Żywienie i Dietetyka

  • Biologiczne podstawy żywienia                   

 

Specjalność: Handel i Usługi – Menedżer Produktu

  • Etykieta w biznesie               
  • Kształtowanie jakości towarów i usług                    
  • Kształtowanie relacji z klientem                              
  • Ochrona i bezpieczeństwo konsumenta                               

 

Specjalność: Usługi Żywieniowe i Dietetyka

  • Biologiczne podstawy żywienia                              
  • Dietetyka                              
  • Higiena i żywności i żywienia                                  
  • Kuchnie etniczne i regionalne
  • Organizacja usług żywieniowych                 
  • Poradnictwo żywieniowe                             
  • Projektowanie usług żywieniowych             
  • Technologia potraw                          
  • Żywienie w różnych warunkach środowiskowych                         

 


Kierunek: INNOWACYJNA GOSPODARKA


 

STUDIA I STOPNIA
 

Przedmioty kierunkowe

  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Towaroznawstwo

 

STUDIA II STOPNIA

 

Specjalność: Transport i Logistyka w Globalnej Gospodarce

  • Podstawy rzeczoznawstwa i kontroli w logistyce

 

Podmiot udostępniający: 

Katedra TiZJ

Wytworzył informację:

AT
29.11.2017
Wprowadzenie:
A.Talaga 29.11.2017
Ostatnia modyfikacja:
A.Talaga 29.11.2017